• Volg ons

24-02-2017

Nieuw cao

Na een marathonoverleg hebben werkgevers (OSB) en vakbonden CNV en FNV vrijdagochtend 24 februari een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe, tweejarige cao voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche.

“Bijna een etmaal lang hebben we intensief onderhandeld”, Aldus de heer Jacco Vonhof, lid van de OSB onderhandelingen. “Wij hebben heel zorgvuldig alle onderwerpen stuk voor stuk afgetikt, met als finale natuurlijk het akkoord over de loonontwikkeling.

Evenwichtig akkoord

Namens de werkgevers toont Vonhof zich tevreden over het onderhandelingsresultaat. “Belangrijkste winst is dat we vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de schoonmaak- en glazenwassersbranche hebben onderhandeld en zo tot een akkoord zijn gekomen”, stelt Vonhof. “De overeenkomst borgt dan ook evenwichtig de belangen van zowel werknemers als werkgevers.”
Vonhof roemt de Vernieuwingstafel waaraan werkgevers en vakbonden de afgelopen twee jaar hebben gestudeerd op belangrijke thema’s voor de schoonmaakbranche. “Daar is de kiem voor vertrouwen en de wil tot samenwerking bij de cao-besprekingen gelegd”, stelt hij. “Iedereen weet dat het er bij vorige onderhandelingen hard aan toe ging. Zo’n negatief proces wilden we niet weer en gelukkig is dat ook niet gebeurd.”

Gemaakte afspraken

Werkgevers en vakbonden zijn  een loonontwikkeling overeengekomen, deze zal in drie stappen wordt ingevoerd:

  • 1 juli 2017: 2.0%
  • 1 januari 2018: 0.75%
  • 1 juli 2018: 1.0%

Op vrijdag 24 februari en tijdens eerdere onderhandelingsronden bereikten werkgevers en vakbonden al overeenstemming over een aantal belangrijke dossiers. Zo komt er een scholingsfonds dat een brede inzetbaarheid van schoonmaakpersoneel binnen de facilitaire dienstverlening moet bevorderen. Alle partijen bereikten ook een akkoord over het afschaffen van wachtdagen bij ziekteverzuim en een regeling voor ziekteverzuim in het tweede jaar. Per 1 januari 2018 zal een nieuw loongebouw ingevoerd worden. Verder werden de partijen het eens over het handhaven van de vroegpensioen-regeling op het huidige niveau van 1,3 procent.“Dit is een gebalanceerd onderhandelingsresultaat”, besluit Vonhof. “Als vertegenwoordiger van het MKB ben ik bijzonder tevreden dat de belangen van de vele MKB-bedrijven in de schoonmaak extra aandacht hebben gehad”.

Raadplegen leden;
Branchevereniging OSB legt op donderdag 9 maart het onderhandelingsresultaat ter goedkeuring voor aan haar leden. Vakbonden CNV en FNV zullen dat in de komende weken ook doen.